Q&A keten informatie avond 27 oktober 2020

Onderstaande vragen zijn na afloop van het webinar of later per email gesteld aan onze arbeidsjurist Maarten Köster.

1. Hoe zit het met zaken die niet in het contract zijn opgenomen, bijvoorbeeld een aanvullende regeling m.b.t. arbeidsongeschiktheid die voor overname van toepassing is. Wordt die ook overgenomen bij overgang naar een keten?

Ja, alles wordt overgenomen. Het enige is dat je het moet kunnen bewijzen. 

2. De praktijk waar ik werk, is een aantal jaar geleden overgenomen door een keten. In mijn contract staat “op dit contract is de cao Dierenartspraktijken van toepassing”. Mijn werkgever is vorig jaar uit de cao gestapt. Klopt het dat de meest actuele cao van toepassing is op mijn contract en dat dit blijft gelden aangezien ik dit overeengekomen ben en het in mijn contract staat?

Dit is een lastige vraag. Het uitgangspunt is dat de cao die op moment van overname bestond van toepassing blijft, dus dat de cao niet mee ‘groeit’ tenzij er uitdrukkelijk vermeld staat dat altijd de nieuwste cao van toepassing is. Richting de werkgever kan je zeggen dat je ooit overeengekomen bent dat de cao van toepassing is en dat je er vanuit bent gegaan dat dat ook geldt voor toekomstige cao’s. Er is hier weinig jurisprudentie over, dus het is eigenlijk wachten op soortgelijke gevallen die voor de kantonrechter komen en waar rechtspraak over gedaan wordt.

3. Hoort een inflatiecorrectie ook tot de nawerking van de cao?

Ja, met inflatiecorrectie wordt meestal mee bedoeld de cao verhoging in opvolgende cao’s. Als daar letterlijk inflatiecorrectie staat, bijvoorbeeld "jaarlijks wordt het loon verhoogd met de indexatie volgens de CPI", dan is dat een harde voorwaarde die op gevolgd dient te worden. Deze tweede komt onze arbeidsjurist weinig tegen, meestal betreft het een verwijzing naar de cao.

4. Hoe weet ik met al die arbeidsvoorwaarden of een avr gelijk, beter of slechter is dan de cao?

Het is lastig om al die arbeidsvoorwaarden tegen elkaar af te wegen. Zet ze voor jezelf op een rij en maak voor jezelf de keuze wat voor jou belangrijke voorwaarden zijn. Weegt een eenmalige loonstijging of bonus op tegen het wegvallen van de jaarlijkse periodiek bijvoorbeeld? Je zou alles moeten uitrekenen en naast elkaar moeten zetten om daar een goed beeld van te moeten krijgen. Dat is zeker niet eenvoudig. Je moet toekomstgericht denken om dit met elkaar te vergelijken.

Leden van de BPL mogen een gratis contractcheck laten doen bij ons. Dus mocht je voor zo’n keuze komen te staan, dan kan je altijd onze hulp inschakelen. Wij proberen je dan een zo goed mogelijk advies te geven.

5. Is er iets mis met harmonisatie als de keten inderdaad mooiere arbeidsvoorwaarden aanbiedt dan de cao bevat?

Nee, vanuit de individuele werknemer is daar niks mis mee. Voordeel van de cao is dat er een vakbond bij betrokken is en dat een cao nooit eenzijdig gewijzigd kan worden. Een avr kan eenzijdig door de werkgever aangepast worden, zonder dat daar een vakbond mee akkoord moet gaan. Soms moet de werkgever wel instemming van de OR hebben om iets te kunnen wijzigen. Zie ook dit artikel op onze website waarin het verschil tussen een cao en een avr beschreven wordt. 

6. Ik werk bij AniCura en die wil per 1 januari over gaan naar een avr, een van m'n collega's is al zo lang in dienst dat er geen papieren contract meer te vinden is, hoe kan zij daar het beste mee omgaan?

De meeste arbeidsvoorwaarden die diegene heeft, kan je wel destilleren, zoals je loon, werkuren, vakantiedagen. Viel je onder een cao, dan kun je gewoon verwijzen naar die cao.

7. Kunnen ze ongevraagd / zonder overleg werktijden, werkdagen veranderen of als je geen dienst hoefde te doen, je dat nu opeens wel verplicht bent?

Nee, in principe niet. Tenzij je een contract hebt waarin die mogelijkheid al bestaat.

8. Hoe kan je met WW behoud ontslagen worden door je oude werkgever, als je niet over wil gaan naar de nieuwe werkgever?

Bij een overgang van onderneming ga je “van rechtswege”over naar de nieuwe werkgever, dus automatisch, tenzij je uitdrukkelijk bezwaar maakt tegen die overgang. In dat geval blijf je echter niet in dienst van de oude werkgever en raak je dus werkloos. Het UWV zal dat als een ontslagname zien, waardoor je niet in aanmerking komt voor WW, je bent dan verwijtbaar werkloos. Wil je dat voorkomen dan is het zaak om met de oude werkgever voor de overgang een beëindiging van dienstverband via een beëindigingsovereenkomst overeen te komen die “WW-vriendelijk” is geformuleerd. Daar moet dan in staan dat de werkgever het initiatief heeft genomen voor de beëindiging, en er geen sprake is van verwijtbaarheid van de werknemer. Ook is dan aan te raden rekening te houden met de opzegtermijn die werkgever in acht zou moeten nemen bij opzegging, anders loop je het risico dat er een gat valt tussen de beëindiging en de toekenning van de WW.

9. Als je momenteel geen cao hebt in een praktijk en die praktijk wordt overgenomen door AniCura (dus zonder cao verplichting), begrijp ik het dan goed dat de huidige arbeidsvoorwaarden sowieso blijven gelden, en dat het in overleg kan verbeteren? Blijven het loon, de afgesproken uren en de vakantiedagen in principe hetzelfde na de overname door AniCura?

Ja, de individuele arbeidsvoorwaarden die je met de huidige werkgever hebt afgesproken, blijven van toepassing. Het kan best zijn dat AniCura een betere regeling voorstelt waar je mee akkoord wil gaan. Lees dit wel goed door en bereken ook of het voor jou beter is. Je zou dus alles moeten uitrekenen en naast elkaar moeten zetten om daar een goed beeld van te krijgen.

10. Als een medewerker niet kiest voor een avr, wat gebeurt er dan met salarisverhogingen in de toekomst als de werkgever geen lid was van de cao?

Dat ligt eraan wat er in je huidige contract vermeld staat over salarisverhogingen. Je oude contract blijft dan gelden.

11. Over de overname van aanvullende voorwaarden (zoals gratis behandeling van je eigen dier etc.) moet er bewijs zijn; is dat enkel je arbeidsovereenkomst of kan er dan ook sprake zijn van mondelinge overeenkomst, of andere methoden van 'bewijs' (bijv. facturen/urenregistratie van afgelopen jaren)​?​

Als je kan aantonen dat je dit altijd kreeg dan wordt die arbeidsvoorwaarde overgenomen, zeker als je daar een (schriftelijke) bevestiging van hebt.

12. Wat is het verschil tussen dat in het contract staat "we volgen de cao" en echt lid zijn van de cao door werkgever?

De werkgever kan bij het volgen van de cao zelf besluiten wat hij van de cao wel en niet wil volgen, dit moet dan wel duidelijk aangegeven staan in je contract. Een werkgever die BPW lid is moet zich minimaal aan de cao houden. Hij mag hier alleen in positieve zin van uit wijken. Op sommige punten is onze cao voordeliger voor de werkgever dan de Nederlandse Wet, bijvoorbeeld artikel 13: Bijzonder verlof. In de cao is opgenomen dat calamiteitenverlof onbetaald is. Dit voordeel geldt alleen voor BPW leden, als het lidmaatschap wordt opgezegd vervalt dit voordeel.

13. Hoe zit het als je contract gewijzigd moet worden omdat je bijvoorbeeld meer of minder uren gaat werken, kan de werkgever je dan onder druk zetten om ook andere wijzigingen te tekenen?

In principe heb je voorheen getekend voor bepaalde arbeidsvoorwaarden en hoef je dus niet akkoord te gaan met nieuw voorgestelde voorwaarden. Een verzoek tot meer of minder uren te werken moet in principe worden ingewilligd door de werkgever, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat te weigeren, zoals te weinig personeel, rooster e.d. Officieel mag het niet akkoord gaan met andere arbeidsvoorwaarden dus niet als argument aangevoerd worden.

14. Ikzelf heb wel een cao contract maar mijn nieuwe jonge collega krijgt dit niet aangeboden. Kan ik mijn nieuwe jonge collega's op een bepaalde manier helpen?

De jonge collega moet hier zelf mee komen / onderhandelen en zou eventueel wel kunnen noemen dat ze begrepen heeft dat een huidige werknemer ook een cao contract heeft. 

15. Kan AniCura straks na de overname van onze praktijk van mij verlangen dat ik in een andere kliniek van hen ga werken als daar personeelstekort is (bijv. door ziekte/zwangerschappen/Corona etc)?

Dat ligt er aan of een bepaalde standplaats in het contract of anderszins is vastgelegd. Als vermeld wordt dat  je op meerdere vestigingen ingezet kan worden, dan blijft dat gelden. Wel moet er dan sprake zijn van een redelijk voorstel, dus je kan niet zomaar in een vestiging aan de andere kant van het land worden ingezet.

16. Begreep ik nou goed van Maarten dat er geen verschil mag worden gemaakt tussen werknemers qua arbeidsvoorwaarden? Ongeacht of er wel of geen cao wordt toegepast in de praktijk?

Hier botsen 2 principes: Aan de ene kant moet een werkgever werknemers zoveel mogelijk gelijk behandelen en geen ongerechtvaardigd onderscheid maken (zie bijv. de gelijke beloningsdiscussie). Aan de andere kant is er contractvrijheid en kunnen dus verschillende arbeidsvoorwaarden onderhandeld worden.

Is een werkgever gebonden aan een cao dan moet die ook op alle werknemers die daaronder vallen worden toegepast. De cao is een minimum, dus een werkgever mag er wel boven gaan zitten.

17. Los van de cao, hoe kom ik er achter wat er voor mij als dierenarts in loondienst gaat veranderen op den duur na overname door AniCura/Evidensia? Bijvoorbeeld na een jaar na overname of na 5 jaar. Kunnen ze ons verplichten de tarieven in de kliniek omhoog te doen, bepaalde medicijnen in te kopen of protocollen te volgen?

Deze vraag gaat niet over arbeidsvoorwaarden. In principe is er ondernemersvrijheid en kan de nieuwe werkgever dit doen (uiteraard binnen geldende regels). Ook heeft een werkgever instructiebevoegdheid, dat betekent dat als de werkgever voorschrijft dat bepaalde protocollen worden gevolgd, dat je daar als werknemer aan moet voldoen.

18. Ik heb nu een tijdelijk contract bij een praktijk die is overgenomen door AniCura. ik krijg per 1 januari een vast contract. Ben ik dan verplicht akkoord te gaan met voorwaarden in de avr als deze afwijken van de voorwaarden in mijn huidige (tijdelijke) contract?

Indien ze je tijdelijke contract willen verlengen, zullen ze waarschijnlijk met een voorstel van een nieuw contract komen. Het is aan jou om te onderhandelen dat je een contract gaat tekenen waar je het zelf mee eens bent. Echter kan een onderhandeling wel "stuk" lopen als je niet met elkaar overeenkomt en kunnen ze daarna je laten weten dat je tijdelijke contract niet verlengd gaat worden.

19. Wanneer wordt een cao wel algemeen verbindend voor de hele beroepsgroep? Hoeveel leden zou de BPL dan moeten hebben?

Daar zijn geen strikte regels voor. In het algemeen wordt er vanuit gegaan dat tenminste 70% van de werknemers aan de de cao gebonden zijn. Dat gaat meestal via aangesloten werkgevers. Cao partijen (dus BPL, BPW en de vakbonden) kunnen dan gezamenlijk een verzoek tot algemeen verbindend verklaring bij het ministerie indienen.

20. Een kliniek wordt overgenomen door Evidensia. In het huidige contract van de medewerker staat geen relatiebeding. Evidensia gaat hier niet mee akkoord, omdat zij een bepaalde omzet overnemen en niet het risico kunnen/willen lopen dat de medewerker bij vertrek klanten meeneemt naar een andere praktijk. Daarom wil Evidensia dat deze medewerker een addendum tekent waar het relatiebeding van 1 jaar in staat. Het relatiebeding sluit aan bij het relatiebeding dat uit hoofde van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) Dierenartspraktijken van toepassing mag worden verklaard. En ze noemen een boetebedrag bij overtreden van het relatiebeding. Wat kan deze medewerker het beste doen?

In principe blijven de arbeidsvoorwaarden die je met de huidige werkgever hebt afgesproken van toepassing tot je tekent voor een nieuw contract. Als je het dus niet eens bent met het voorstel van het nieuwe contract, dan hoef je dat niet te tekenen en blijft je huidige contract van toepassing.